Alles over kaas en gezondheid.                                                                                                             Nederland staat echt bekend om kaas. Ze noemen ons niet voor niets ‘kaaskoppen’. Helaas is kaas ook heel snel een dik maker. Het is daarom slim om er toch matig mee te zijn en altijd te kiezen voor de magere varianten. Maar waar komt kaas nu eigenlijk vandaan? En wat bekent 20+ of 30+ nou precies? Je leest er alles over in dit artikel.

Ontstaan kaas.                                                                                                                                                 Kaas werd al 800 jaar voor Christus gemaakt en gegeten. Nederland heeft al vanaf 1600-1700 de bijnaam ‘kaasland’. Het schijnt dat ze kaas ontdekten toen nomaden melk meenamen in koeienmagen, de bacteriën uit de maag zouden ervoor zorgen dat de melk werd opgedeeld in een vast gedeelte (kaas) en een vloeibaar gedeelte (wei).

Om 1 kilo kaas te maken is ongeveer 10 liter melk nodig. Kaas wordt gemaakt door aan de melk stremsel en zuursel toe te voegen. Het mengsel wat je dan krijgt heet wrongel. Deze wrongel wordt samengeperst waardoor er heel veel vocht uitgaat en het heel stevig wordt. Het vocht wat hieruit komt heet wei, dit wordt ook wel gebruikt in frisdranken zoals Rivella. Vervolgens krijgt deze wrongel een pekelbad (zoutbad). Dat pekelbad zorgt ervoor dat de kaas een mooie korst en smaak krijgt, ook wordt de kaas wat steviger en de pekel verlengt de houdbaarheid. Het is dan nog geen echte kaas want er zit nog helemaal geen smaak aan.         De kaas moet dan eerst een tijd rijpen om de echte kaassmaak te krijgen. Hoe langer je de kaas laat rijpen hoe meer vocht eruit gaat en hoe zouter de kaas van smaak wordt. Door het vochtverlies wordt de smaak van kaas ook sterker. Jonge kaas heeft ongeveer 4 weken gerijpt en overjarige oude kaas 18 maanden of langer.  Tijdens het rijpen kunnen er gaten in de kaas ontstaan. Dit komt door gassen van bacteriën.

Er zijn ook soorten waar schimmels aan worden toegevoegd. Denk dan aan brie of blauwe schimmelkaas. Ook kruiden en specerijen worden aan kaas toegevoegd, je krijgt dan bijvoorbeeld mosterdkaas. Smeerbare producten zoals Boursin en monchou behoren ook tot kaas.  Naast kaas van koeienmelk heb je kaas van geitenmelk, schapenmelk, buffelmelk, paardenmelk en kamelenmelk.

Kaas en gezondheid.                                                                                                                                       Kaas bevat veel vet. Zeker de volvette varianten zijn vet en daarom calorierijk. Daarnaast is een groot deel van die vetten verzadigd waardoor het ook niet zo goed is voor je hart en bloedvaten. Maar kaas bevat ook veel positieve stoffen. Zo bevat het veel calcium, vitamine A, D en B-vitamines.

Magere soorten kaas bevatten minder vet en zout maar ook minder vitamine A, D en E. Ze bevatten juist weer meer B-vitamines. Dit komt omdat magere soorten kaas in verhouding meer vocht bevatten, B-vitamines zijn in water oplosbaar terwijl A, D en E in vet oplosbaar zijn. Dat verklaart het verschil. Ook de hoeveelheden calcium, ijzer, magnesium, zink, kalium en fosfor zijn hoger in magere kaas.

20+, 30+ of volvet?!                                                                                                                                         Het getal met de + op kaas geeft aan hoe vet de kaas is. Kaas bestaat uit een gedeelte vocht en een gedeelte droge stof. De verhouding is altijd ongeveer 40 gram vocht en 60 gram droge stof per 100 gram kaas. Het getal voor de + geeft aan hoeveel procent vet de droge stof bevat.

Voorbeeld: 20+ kaas.                                                                                                                                 Bevat 47% water en 53% droge stof. 20% van de 53% is vet, dat betekent dat de kaas 10,4% vet bevat. Soorten tot 20+ zijn mager, 20+ tot 40+ is light en boven de 40+ zijn het volvette kazen.

Wat kun je allemaal met kaas?                                                                                                                   Kaas is een heel veelzijdig product. Je kunt het natuurlijk eten op je brood maar het is ook lekker in een salade, door de pasta, om een gerecht mee te gratineren, op een pizza of zo als tussendoortje. Daarnaast combineert kaas heel goed met heel veel verschillende andere producten waardoor je er nog meer mee kunt. Voor op je boterham combineert kaas erg goed met: tomaat, komkommer, sla, radijs, paprika, mosterd, pesto, halvanaise of ham. 

 

Fabel!                                                                                                                                                               Veel mensen denken dat gesmolten kaas meer vet bevat dan normale kaas. Dit is echter niet waar. Door het verwarmen wordt het vet alleen maar beter zichtbaar. Zo zie je pas hoe vet kaas eigenlijk is.

Overzichtje.                                                                                                                                                 Omdat de ene kaas een stuk gezonder is dan de andere hier een kort overzichtje van een aantal veel gegeten kaassoorten.

Het aantal kcal is per portie beleg.                                                                                                     Roomkaas light: 23 kcal, 1 gram vet waarvan 1 gram verzadigd vet

Geitenkaas: 31 kcal, 2 gram vet waarvan 2 gram verzadigd vet

20+ kaas: 48 kcal, 2 gram vet waarvan 2 gram verzadigd vet

30+ kaas: 56 kcal, 4 gram vet waarvan 2 gram verzadigd vet

40+ kaas: 64 kcal, 5 gram vet waarvan 3 gram verzadigd vet

Roomkaas: 70 kcal, 6 gram vet waarvan 3 gram verzadigd vet

Volvette kaas (48+): 75 kcal, 6 gram vet waarvan 4 gram verzadigd vet

Mozzarella: 78 kcal, 6 gram vet waarvan 4 gram verzadigd vet

Boursin: 82 kcal, 8 gram vet waarvan 5 gram verzadigd vet

Blauwe schimmelkaas: 95 kcal, 7 gram vet waarvan 5 gram verzadigd vet

Brie: 111 kcal, 10 gram vet waarvan 6 gram verzadigd vet                                                                     Bron: aHealthylife.nl

Hoe gezond is smeerkaas?                                                                                                                       Volgens het Voedingscentrum moet je smeerkaas slechts bij uitzondering eten. Waarom? Omdat smeerkaas veel zout bevat. Meer dan gewone kaas. Een teveel aan zout leidt in veel gevallen tot een verhoogde bloeddruk. En dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten.

Smeerkaas bevat, net als kaas, relatief veel vet en verzadigd vet. Doordat in smeerkaas meer water zit, bevat het minder vet en eiwit per 100 gram dan gewone kaas. In de vetarme varianten zit nog minder vet en deze bevatten meer kalk en vitamine B12 in vergelijking met gewone kaas. In dat opzicht is smeerkaas inderdaad gezonder. Wat is het probleem dan?         Het probleem is dat smeerkaas tot twee keer meer zout kan bevatten dan normale kaas.

Natrium in (smeer)kaas per 100 gram en per portie:                                                                               Per 100 gram - per portie

30+ kaas - 692 mg   138 mg

30+ smeerkaas - 1250 mg 188 mg                                                                                                           Slankie 20+ smeerkaas - 800 mg 120 mg

Ter vergelijking: de aanbevolen hoeveelheid natrium is maximaal 2400 mg per dag. Nederlanders krijgen gemiddeld 9 tot 10 gram zout per dag binnen. Dat is 3600 tot 4000 mg natrium per dag! Dat is natuurlijk veel te veel. Het komt niet doordat we met zijn allen rijkelijk met het zoutvaatje strooien. Het komt vooral doordat aan bijna alle supermarktproducten zout is toegevoegd. De voedingsmiddelenindustrie is gelukkig wel bezig daar een stokje voor te steken.

Slanke smeerkazen zijn niet beter of slechter dan gewone kazen. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Als je nierproblemen hebt of een natriumarm dieet volgt kan je beter geen smeerkaas eten. Ook wordt het afgeraden om kleine kinderen smeerkaas op brood te geven. Natuurlijk kun je gewoon smeerkaas blijven eten, kies dan wel voor een slanke variant. Deze bevatten minder calorieën, (verzadigd) vet en zout dan normale (niet slanke) smeerkaas en gewone kaas.

Bron: Valtaf.nl.

De voordelen van geitenmelk.                                                                                                                   In het buitenland wordt het steeds populairder: geitenmelk. Met name in Azië is geitenmelk zeer populair. Maar wat maakt deze melksoort zo bijzonder? Nederlanders drinken veel koemelk. Koemelk is in Nederland makkelijk verkrijgbaar en we zijn er aan gewend. De smaak is lekker, de prijs is goed, dus waarom zouden wij koemelk vervangen voor geitenmelk?

Klachten.                                                                                                                                                     Door sommige deskundigen wordt geitenmelk zelfs vergeleken met moedermelk. Geitenmelk bevat zoveel goede voedingsstoffen dat je het kunt vergelijken met moedermelk. Veel mensen die problemen hebben met koemelk kunnen vaak wel geitenmelk verdragen. Geitenmelk is lichter verteerbaar en zorgt voor minder maag darm klachten. Het essentiële verschil tussen geitenmelk en koemelk is de samenstelling van het vet. Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn een snellere bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet.

Toch zijn sommige deskundigen geen voorstander van geitenmelk. Volgens hen is geitenmelk geen goed alternatief voor mensen met een koemelk allergie. De kans dat deze mensen ook een allergische reactie krijgen van geitenmelk is zeer groot laten zij weten.

Anderen raden geitenmelk juist wel aan. Zij laten weten dat geitenmelk juist heel geschikt is voor mensen met klachten als koemelkallergie, astma, eczeem en darmklachten. Dit komt door de eiwitsamenstelling. Geitenmelk passeert de maag veel sneller (40 min.) dan koemelk (2,5 uur). Bovendien bevat geitenmelk 4 keer zoveel vitamine A en 2 keer zoveel vitamine D dan koemelk. Ook bevat geitenmelk weinig zout. En de smaak van geitenmelk? Bijna hetzelfde als die van koemelk.

Slanke maaltijdsalade met venkel en brie.                                                                                               Een heerlijke en verfrissende maaltijdsalade met venkel en brie na een lange zomerse dag.   Eet smakelijk! Was en rasp de wortel en snijd deze in kleine blokjes. Kook de wortel daarna samen met de pasta in de groentebouillon beetgaar (6 á 8 minuten) Laat het afkoelen…

Een heerlijke en verfrissende maaltijdsalade met venkel en brie na een lange zomerse dag.   Eet smakelijk!                                                                                                                                           Personen: 4 - Kcal: 406 kcal per persoon.

Ingrediënten

- 600 gram ijsbergsla

- 300 gram (ongekookte) penne rigatte (pasta)

- 1 venkelknol (150 gr)

- 1 bosje radijs (125 gr)

- 1 wortel (80 gr)

- 1 ui (40 gr)

- 1 stukje brie (200 gram)

- 3 liter (lichte) groentebouillon (blokje)

- 2 el koudgeperste walnotenolie (20 gr)

- 3 el appelazijn (30 gr)

- 1 tl mosterd (5 gr)

- 1 el fijngehakt bieslook

- 2 el sesamzaad (10 gr)

- snufje zeezout

- snufje vers gemalen zwarte peper

Bereidingswijze.

- Was en rasp de wortel en snijd deze in kleine blokjes.

- Kook de wortel daarna samen met de pasta in de groentebouillon beetgaar (6 á 8 minuten) Laat het afkoelen.

- Maak ondertussen de ui schoon en hak deze fijn.

- Roer de appelazijn samen met 4 eetlepels groentebouillon door de walnotenolie en maak het af met een beetje zeetzout, peper, mosterd en bieslook.

- Schep de ui en de wortelblokjes door de dressing en laat dit even intrekken.

- Maak ondertussen de ijsbergsla schoon en snijd deze in reepjes.

- Maak de venkel schoon en snijd de stronk eraf.

- Snijd de venkelknol in dunne reepjes.

- Hak een klein beetje venkelgroen fijn en schep dit door de vinaigrette.

- Was de radijsjes en snij deze in 4 partjes.

- Snijd de brie in kleine stukjes.

- Meng de sla met de venkel, brie, pasta en de radijsjes en schep hier de wortelvinaigrette overheen.

- Rooster het sesamzaad in een droge pan en strooi dit nog warm over de salade.

Bron: valtaf.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb